Винско наслеђе

Story

Винско наслеђе

Велики простор данашње Србије био је део римског царства, па се можемо похвалити да винска прича нашег поднебља почиње много пре многих данашљих винских центара у свету. смедеревско виногорје, поред фрушкогорског, једно је од првих у нашој земљи, и још увек одолева врмену.

Од Марка Аурелија Проба (3. век нове ере), преко средњовековних градова као што је Смедерево, црквене употребе, па све до 19. грађанског века и обреновићевске предузетничке винске приче, уткано је винограарство и винарство у дух нашег поднебља. Чак су и Турци, током своје владавине и држања Смедерева, производили вино или га убирали као порез. 
Тековине 20. века донеле су изванредни помак на овом пољу, оснивањем Смедеревске виноградарске задруге, гиганта свог врмемена, који нам је оставио велелепни подрум вина у  наслеђе. Тековине овог удруженог рада наследио је ПК Годомин, нимало занемарљив произвођач на великом југословенском тржишту.
21. век нуди нове-старе моделе, мање винарије чије врсно вино оплемењује светске трпезе. 
Слава смедеревке подсећа нас на славна времена, Смедеревска јесен не да да забаоравимо ово наслеђе, но ипак – колико смо свесни смедеревског винског идентитета?